Kosten elektrisch wagenpark
Vragen staat (emissie)vrij

HBE’s: zo verlaag je de kosten van je elektrisch transport ermee

Kosten besparen of zelfs verdienen aan energie is een reële mogelijkheid als je bedrijfsmatig elektrische bussen of trucks oplaadt. Dat heeft te maken met HBE’s. Daarvan kun je in Nederland gebruikmaken om de CO₂-uitstoot van vervoer en transport terug te dringen. Die HBE’s kun je niet alleen kopen, maar ook zelf creëren. Dáár zit het voordeel. Wat het precies is, hoe het werkt en of het voor jouw bedrijf interessant is, lees je in dit artikel.

Wat is een HBE?

De afkorting HBE staat voor Hernieuwbare Brandstofeenheden. Eén HBE staat voor een certificaat van 1 gigajoule (GJ) geleverde elektriciteit aan vervoer (ongeveer 278 kWh). Dit mag je leveren via het elektriciteitsnet maar bijvoorbeeld ook via je zonnepanelen.

Met HBE compenseer je voor CO₂

De certificaten worden verhandeld aan bedrijven die fossiele brandstoffen leveren, zodat zij kunnen voldoen aan de Jaarverplichting Energie Vervoer, binnen het ‘Energie voor Vervoer’-systeem. Met dit systeem werkt Nederland aan een toenemend aandeel van hernieuwbare energie binnen vervoer en transport. Waardoor de uitstoot van fossiele brandstoffen teruggedrongen wordt. Het uiteindelijke doel? Dat de transportsector in 2050 helemaal klimaatneutraal rijdt.

Handelen in HBE-certificaten

Er bestaat dus een aanbodkant van de bedrijven die HBE’s creëren en kunnen verkopen, en een vraagkant van bedrijven die de HBE’s aankopen vanwege hun jaarverplichting. Waar aanbod en vraag elkaar ontmoeten, is geld te verdienen. In dit geval ook. Wanneer je als ondernemer voertuigen oplaadt, kun je HBE’s verhandelen.

Bij deze aantallen wordt het lucratief

Eén HBE levert doorgaans tussen de 7 en 15 euro op. De prijzen fluctueren op basis van vraag en aanbod in de markt. Maar er zijn ook kosten verbonden aan het inboeken van HBE’s. Daarom wordt het proces pas vanaf een bepaalde leveringsgrootte interessant:

  • Als je lokaal energie opwekt, kan het vanaf 15.000kWh al interessant worden
  • Als je niet lokaal opwekt, kan het vanaf 60.000kWh interessant worden. Dit staat gelijk aan 120 keer de BYD ETM6 opladen of 170 keer een lichte bedrijfswagen opladen, zoals de Maxus eDeliver 7.

Grijze stroom vs. lokale opwek

Je hoeft dus niet zelf stroom op te wekken om HBE’s in te boeken. Maar je kunt veel meer inboeken als je dit wel doet. Als er hernieuwbare elektriciteit opgewekt wordt op de locatie waar ook aan vervoer geleverd wordt, kan dit voor 100% beloond worden. Voor leveringen van elektriciteit uit het net wordt het Nederlandse aandeel hernieuwbare elektriciteit (van twee jaar vóór het leverjaar) gebruikt. In 2024 is het rekenpercentage voor de opbrengst van HBE’s 39,9% voor grijze energie uit het net.

Gelijktijdigheid aantonen

Let op: alleen voor het hernieuwbare deel van de lokaal opgewekte elektriciteit kun je HBE’s inboeken. Daarom moet je bewijzen dat de opgewekte elektriciteit daadwerkelijk aan vervoer geleverd werd, en niet het energienet in ging. Dit staat bekend als ‘gelijktijdigheid aantonen’.

Wat niet mag:

Overdag stroom opwekken, dat terugleveren aan het net, en ‘s nachts van het net de voertuigen opladen en daar HBE’s voor inboeken.

Wat wel mag:

Opgewekte energie bufferen of ‘timeshiften’ met batterijopslag, en daarna inboeken. Als je tenminste kunt aantonen dat dit 100% hernieuwbaar is.

Kom ik in aanmerking? Een checklist

Om in aanmerking te komen voor het inboeken van HBE’s, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Loop je deze checklist door en kun je overal een vinkje bij zetten, dan is het een goed idee om jezelf verder te verdiepen in wat HBE’s je kunnen opleveren!

☑ De onderneming is ingeschreven in de Nederlandse KvK 
☐ De onderneming levert elektriciteit aan vervoer in Nederland (m.u.v. spoor)
☐ De onderneming heeft een eigen volledige aansluiting op het net
☐ Laadpalen moeten meestal beschikken over een MID-meter.

Dat laatste heeft ermee te maken dat je aansluiting waarschijnlijk niet exclusief is bestemd voor de levering van elektriciteit aan je voertuigen, maar bijvoorbeeld ook voor het kantoorpand. Lees hier meer over op de website van de NEa. 

Praktisch: zo ga je aan de slag met HBE’s

Wanneer je de volgende stap kunt zetten en wilt starten met inboeken van HBE’s, dan zijn dit acties die je sowieso moet ondernemen:

  • Open een rekening bij de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa).
  • Laat een inboekverificatie uitvoeren door een geaccrediteerde partij zoals Control Union, Quality Services of DEKRA (dit moet elk jaar opnieuw).
  • Leg het precieze aantal ‘verkochte’ kilowatturen op de voorgeschreven manier vast, met geijkte apparatuur.

Op de website van de NEa worden veelgestelde vragen hierover beantwoord.

Maak vaart in de energietransitie

De energiespecialisten van Bluekens EV staan voor je klaar om je verder te adviseren. Wil je weten of HBE’s kunnen bijdragen aan jouw businesscase? Vraag dan een Energiescan aan.

Meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met onze accountmanager.
+31 88 258 38 00