Wijziging BPM bedrijfswagens
Blog

Tip: bpm-vrijsteling geldt nog wél voor emissievrije bedrijfswagens

Omschakelen naar een emissievrij wagenpark wordt voor steeds meer bedrijven de logische keuze. Omdat strengere wetgeving tegen Co2-uitstoot en bijbehorende zero-emissiezones de vervanging van dieselwagens aanmoedigen. Daarbij is een overstap ook kostentechnisch steeds aantrekkelijker. Door subsidies, fiscale regelingen én door de bpm-vrijstelling op elektrische bedrijfswagens. Bpm wordt voor dieselwagens namelijk een flinke kostenpost. Ontdek hoe dat precies zit.

Voordat we dieper ingaan op het hoe en wat van de bpm en de wijzigingen in die regeling, wijzen we je eerst graag op het volgende. Als je al langer de stap overweegt naar een elektrisch wagenpark, dan is het goed om dit jaar alles daarvoor in de steigers te zetten (energieplan maken, laadinfra uitdenken), zodat je klaar bent voor 2025. Het moment waarop de nieuwe regels ingaan en door grote vraag de levering van voertuigen onzeker wordt.

Bpm vrijstelling vervalt, of niet?

Terug naar de bpm, belasting van personenauto’s en motorrijwielen. Allereerst: wat verandert er precies in de regeling? Het korte antwoord is dat de ondernemersvrijstelling vanaf 1 januari 2025 wordt afgeschaft. Je krijgt dus als ondernemer geen vrijstelling meer voor je zakelijke bestelbussen. Tenminste, als het een dieselwagen is.

De belastingvrijstelling krijg je nog wél als je een emissievrije bedrijfswagen aanschaft. De kans is dus groot dat per 1 januari 2025 de vraag naar elektrische bedrijfswagens (en dus energie en laadinfra) veel hoger wordt. En dat zal impact hebben op de levertijden.

Emissievrije voertuigen kosten straks minder

Deze wijzigingen in de ondernemersvrijstelling maken het minder aantrekkelijk om na 2024 een dieselvoertuig zakelijk aan te schaffen. Maar voor wie al speelde met het idee om emissievrij te gaan, het werkt ontzettend enthousiasmerend. Want het scheelt je nogal wat onderaan de streep. Deze simpele rekensom spreekt boekdelen:

Besluit je vanaf januari 2025 alsnog een niet-elektrische bedrijfswagen aan te schaffen, dan betaal je €66,91 bpm per gram CO2-uitstoot. Een gemiddelde nieuwe dieselbestelauto wordt hierdoor zo’n €11.500 duurder. Dat is even slikken. Want het gaat om een lastenverhoging van 37 procent bovenop de gemiddelde aanschafprijs van een nieuwe dieselbestelauto van €31.000 (gerekend excl. btw en bpm).

Gebruik de bpm-vrijstelling nu al

Per 2025 stopt de ondernemersvrijstelling op dieselvoertuigen. Dat geeft je de mogelijkheid om alvast wat ervaring op te doen met emissievrij rijden, zodat je de transitie stapsgewijs kunt maken. Dan heb je ook geen last van leveringsproblemen, omdat je er op tijd bij bent.

Twijfel je of jouw werkzaamheden en een elektrisch wagenpark wel matchen? De ontwikkelingen rond emissievrije voertuigen, energie en laadinfra gaan zo hard, dat er vrijwel altijd mogelijkheden zijn. Bekijk hoe jouw emissievrije wagens eruit kunnen zien.

Overzicht van andere interessante regelingen

Naast de bpm-vrijstelling op emissievrije bedrijfswagens zijn er heel wat andere regelingen waarvan je gebruik kunt maken bij de aanschaf van de voertuigen (en laadinfra). Denk bijvoorbeeld aan de SEBA en MIA/VAMIL. Het topje van de ijsberg, er zijn er nog veel meer. In het artikel ‘Van welke subsidies kan ik gebruikmaken voor mijn bedrijfswagenpark?’ zetten we de subsidies op een rij, geven we tips over mogelijke combinaties en laten we zien om welke bedragen het gaat.

Maak eenvoudig een goed begin

Denk je nu: klinkt goed, maar hoe maak ik een goede start? Eigenlijk heel eenvoudig. Laat je eens informeren door een specialist van Bluekens EV en plan gelijk een proefrit om wat meer voeling te krijgen met elektrisch rijden. Een volgende stap is om samen een werkbaar plan te maken voor de energievoorziening, zodat (een deel van) jouw vloot in 2025 emissievrij rijdt.

Meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met onze accountmanager.

+31 88 258 38 00