BYD ETM6

Elektrische bakwagen voor iedere branche

FAQ over deze kleine (vracht-)wagen met opbouw

Een elektrische bakwagen heeft alles wat een dieselbakwagen je geeft, maar dan volledig emissievrij. Terwijl zo’n lichte bedrijfs-/vrachtwagen wel gewoon alles kan vervoeren wat je gewend bent. Hoe zit dat precies? We zetten de meest gestelde vragen over de elektrische bakwagen op een rij.

Allereerst: als je echt van plan bent om je wagenpark volledig emissievrij te maken, wil je niet alleen naar de voertuigen zelf kijken. Bluekens EV gebruikt daarom een zelf ontwikkelde 360°-benadering.

De elektrische bakwagen (of een ander voertuig) is slechts een van de drie onderdelen van die benadering. We beginnen altijd met een plan voor de energie, wat vaak een bottleneck is. Daarna volgen de infrastructuur en de wagens. En onderdeel drie dan? Dat is uptimegarantie, een voertuig moet blijven rijden.

Terug naar de elektrische bakwagen. We zetten de veelgestelde vragen hierover op een rij.

Wat is een elektrische bakwagen?

Officieel heb je het over een kleine vrachtwagen, maar het staat ook bekend als lichte bedrijfswagen (LCV). Het is een wagen met de cabine en laadvloer op één chassis.

BYD ETM6

Wat is de beste elektrische bakwagen voor mij?

Dat ligt er helemaal aan wat je met die bakwagen wilt vervoeren en hoe groot de actieradius moet zijn. Vraag ons dus gerust om advies. Dat doen we merkonafhankelijk, maar we werken samen met een aantal vertrouwde leveranciers, zoals BYD, B-ON, Maxus, Volvo en Renault.

Verdiep je alvast in de mogelijkheden:

Waarop moet je letten als je een elektrische bakwagen aanschaft?

Energie en laadinfra

Onderzoek eerst of er voldoende netcapaciteit is om je wagenpark naar behoren op te laden. Als dat niet zo is, kun je er vaak wel een mouw aan passen. Maar dat wil je wel helder hebben voor je het dieselwagenpark verwisselt voor een serie elektrische bakwagens. Daarnaast is het belangrijk dat je de laadinfra afstemt op de accucapaciteit van de bakwagens. Dus breng dat eerst in kaart voor je de laadinfra bestelt.

Laadvermogen

Het maakt nogal wat uit of je zwaar materiaal of boodschappen gaat vervoeren. Niet iedere elektrische bakwagen is geschikt voor dat eerste. Gelukkig is het aanbod inmiddels groot, dus er is voor iedere branche wel een passende wagen. Een belangrijke factor voor het laadvermogen is de soort opbouw die je kiest.

Om je een idee te geven: de Maxus eDeliver 9 Chassis Cabine kan bijna 1.895 kg dragen, de B-On Max Pure 1.319 kg

Dat je chauffeurs het juiste rijbewijs hebben

Als de bakwagen minder dan 3.500 kg weegt (categorie lichte bedrijfswagen), dan mag je erin rijden met een B-rijbewijs. Dit is bijvoorbeeld de Maxus eDeliver 9 Chassis Cabine met bakopbouw.

Voor middelzware bakwagen (bakwagens tussen de 3.500 kg en 7.500 kg) heb je een C1-rijbewijs nodig. Dit is bijvoorbeeld de BYD ETM6.

Hoever kan ik rijden met de elektrische bakwagen?

Dat is afhankelijk van het accupakket, de opbouw, inzet en het laadgewicht. Ons advies is daarom om je elektrische bakwagen een tijdje te testen en daarna een besluit te nemen over het volledige wagenpark.

Wat voorbeelden van bekende modellen:

  • BYD ETM-6 chassis: tot 200 km
  • B-On Max Pure: tot 202 km
  • Maxus eDeliver 9 Chassis Cabine: tot 250 km

Kan ik ook gekoelde goederen vervoeren met de elektrische bakwagen?

Zeker. Het is mogelijk om een koeling of koel-vriescombinatie in de bakwagen te bouwen. De energievoorziening kun je op twee manieren regelen. Je kunt de koeling soms aansluiten op de voertuigaccu, maar dat raden we eigenlijk altijd af. Liever sluit je de koeling aan op een aparte accu. Daardoor heb je iets minder laadvermogen, maar dan blijft wel de actieradius behouden.

Renault Master E-Tech Platform cabine

Wat kost een elektrische bakwagen?

De aanschafprijs van dieselwagens ligt nog steeds lager dan die van elektrische voertuigen (al zal dat na afschaffing van de bpm wel anders zijn). Maar… er zijn nu ontzettend veel aantrekkelijke regelingen waarvan je gebruik kunt maken, zoals aanschafsubidies. Maar ook voor de hele infrastructuur eromheen kun je subsidies krijgen. Je vindt een overzicht in het kennisartikel over dit onderwerp.

Daarbij komt dat je niet meer te maken hebt met dieselkosten, maar met stroomkosten. Als je je eigen laadinfra gebruikt en zelfopgewekte energie gebruikt, is dit kostentechnisch op termijn een stuk aantrekkelijker dan vaste klant zijn bij het tankstation.

De prijs van een elektrische bakwagen wordt ook bepaald door de precieze bakopbouw die je kiest. Welk materiaal wil je? Worden het deuren of toch een laadklep? En wat voor deuren dan? De opbouw is maatwerk, je kunt ‘m precies samenstellen zoals je wilt. Dat zie je terug in het kostenplaatje.

Tot slot is een bepalende factor voor de kosten of je de elektrische bakwagens zelf aanschaft, ze least of kiest voor sale & lease back. Het precieze antwoord hierop moeten we je dus schuldig blijven.

Hoelang gaat een elektrische bakwagen mee?

Je kunt heel wat maatregelen nemen om slijtage en schade aan de elektrische bakwagen te voorkomen. Banden en remmen gaan een stuk langer mee wanneer je op de motor remt. Daarnaast voorkom je slijtage op het batterijpakket door accu’s niet helemaal leeg te rijden en niet te vaak op een snellader te laden. Schade aan de bakwagen kun je ook goed inperken, bijvoorbeeld met een goede achteruitrijcamera. En natuurlijk is goed onderhoud belangrijk, door een specialist in emissievrije voertuigen.

Ook de keuze voor het materiaal van de bakopbouw heeft invloed op de levensduur van je bakwagen. Composiet is bijvoorbeeld een goed idee als je er jaren mee vooruit wilt. Andere veelvoorkomende materialen voor de bakopbouw zijn: polyester met lat-om-latbetimmering (robuust), glasvezel met PET-schuim (eco en lichtgewicht) en sandwichwanden met pur-schuim (isolerend).

Meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met onze accountmanager.
+31 88 258 38 00