Kosten elektrisch wagenpark
Vragen staat (emissie)vrij

Van welke subsidies kan ik profiteren voor mijn elektrische bedrijfswagenpark?

De AanZET kon in 2023 weer aangevraagd worden en was op de dag van opening al ‘uitverkocht’. Direct een goede aanleiding om je te verdiepen in wat er financieel nog meer mogelijk is als je een geruisloos bedrijfswagenpark voor deur wilt. Welke subsidies zijn er, hoe bereid je de aanvraag goed voor en hoeveel geld kun je per wagen krijgen? We bundelen de vragen die we er vaak over krijgen in dit overzichtsartikel.

Voor we in het onderwerp duiken, nog even dit. Subsidies en andere fiscale voordelen beïnvloeden voor een deel het kostenplaatje van je overstap naar een emissievrij bedrijfswagenpark. Wil je weten waarmee je nog meer rekening kunt houden? Bijvoorbeeld rondom energie en laadinfra? Lees dan hierna dit artikel uit de rubriek ‘Vragen staat (emissie)vrij’: Wat kost de overstap naar een elektrisch bedrijfswagenpark?

Overzicht van regelingen

Laten we beginnen bij het begin. De onderstaande regelingen staan vast. Uiteraard kunnen ze veranderen. De laatste update van dit artikel was op 17 april 2024.

Subsidies voor elektrische voertuigen:

 • AanZET – Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks
  Deze subsidie voor elektrische trucks (koop of lease) was weer beschikbaar in maart 2024, met andere voorwaarden dan in 2023, maar was binnen twee dagen alweer op. Mogelijk komt er nog een tweede ronde. Je kon deze eerste ronde AanZET subsidie voor één elektrische vrachtwagen per onderneming per dag aanvragen. Let op: de aanvraag van de AanZET-regeling moet vóór je aankoop plaatsvinden, maar je moet wel een concept koopovereenkomst hebben. Dit is een overeenkomst met ontbindende voorwaarden voor als je de subsidie toch niet krijgt. Alleen als de aanvraag geslaagd is, gaat de aanschaf door.
 • SEBA – Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s
  Deze subsidie is speciaal voor elektrische lichte bedrijfswagens en kan in 2024 voor het laatst aangevraagd worden. Het budget is €30.000.000 en het loket opent op dinsdag 23 april om 7.00 uur. De subsidie is maximaal €5.000 en de subsidiepercentages zijn aangepast:
  voor grote ondernemingen wordt het 7% dat was 10%;
  voor middelgrote ondernemingen blijft het 10%;
  voor kleine ondernemingen blijft het 12%.

Om in aanmerking te komen voor bovenstaande twee subsidies is het aanvragen van offertes de belangrijkste, nu te zetten stap. Heb je vragen die je graag voorlegt aan een expert? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via dit formulier, dan bellen we je terug.

In 2024 komt er, zoals aangekondigd in de Staatscourant, ook een subsidie voor laadpalen en laadinfrastructuur. We verwachten dat hierover in het eerste kwartaal van 2024 meer bekend zal worden gemaakt.

Sectorspecifieke regelingen:

Algemene (ondernemers)regelingen:

 • MIA/VAMIL Milieu-investeringsaftrek / Willekeurige afschrijving milieu-investeringen
  Met de milieu-investeringsaftrek profiteer je van een belastingvoordeel die netto kan oplopen tot ruim 14% van het investeringsbedrag afhankelijk van hoeveel vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting je betaalt. MIA is over het algemeen het hele jaar door beschikbaar en moet binnen drie maanden na aangaan van de investeringsverplichting aan te vragen. De MIA is te combineren met de AanZET of de SSEB.
 • EIA – Energie-investeringsaftrek voor ondernemers
  Deze regeling is er voor bedrijven die investeren in een bedrijfsmiddel dat zorgt voor minder CO2-uitstoot, energiezuinig is of een investering is in duurzame energie. 45,5% van de investeringskosten mogen dan worden afgetrokken van de winst voor belasting.
 • Vrijstelling van motorrijtuigenbelasting (mrb of wegenbelasting) en belasting personenauto’s en motorrijwielen (bpm)
  Voor volledig elektrische voertuigen hoeft geen wegenbelasting en ook geen bpm te worden afgedragen.
 • Gemeentelijke en provinciale regelingen
  Sommige provincies en gemeenten hebben aanvullende regelingen die je kunnen helpen te verduurzamen. Gemeente Rotterdam helpt vanuit Logistiek 010 bijvoorbeeld bij de verduurzaming va logistiek. Informeer bij de betreffende provincie en gemeente van je bedrijfslocatie wat de mogelijkheden zijn.

Het zijn er heel wat, dat is duidelijk. Op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (www.rvo.nl) kun je per regeling precies zien hoe je ervoor in aanmerking komt en wat die jou oplevert. In dit ‘Vragen staat (emissie)vrij’-artikel beantwoorden we alvast de zeven vragen die wij hierover het vaakst krijgen.

Vraag 1: hoeveel subsidie kan ik krijgen per voertuig?

Tot €5.000 op een lichte elektrische bedrijfswagen, tot € 115.200 op een elektrische vrachtwagen. Maar dit voordeel kun je nog verder aanvullen, bijvoorbeeld met subsidies voor de opbouw en met fiscale regelingen.
Let op: subsidiebedragen voor 2024 worden nog aangepast en worden waarschijnlijk lager.

Vraag 2: kan ik voor al mijn elektrische bedrijfswagens subsidie krijgen?

Zolang het een spiksplinternieuwe (dus ongebruikte) wagen met elektromotor is én het om een bedrijfsauto’s voor goederenvervoer gaat, maak je een goede kans.

Vraag 3: bestaat er ook een subsidie voor laadpalen en -infrastructuur?

Hier is nog geen subsidie voor (mogelijk wel in 2024), wel een fiscaal voordeel: EIA. Met deze regeling kun je de afschrijving aftrekken plus een extra bedrag van de winst. Die aftrek is 45,5% van het investeringsbedrag.

Vraag 4: mag je subsidies en fiscale voordelen voor bedrijfswagens combineren?

Sommige wel, sommige niet. MIA kun je bijvoorbeeld niet combineren met EIA, maar wel met SEBA of AanZET. Al gelden voor SEBA en MIA wel verschillende voorwaarden. Om een MIA-melding te doen, moet je een definitieve overeenkomst hebben en binnen drie maanden de aanvraag indienen. SEBA en AanZET vraag je juist aan als de aanvraag nog niet definitief is. Tot slot kun je AanZET en SSEB beide aanvragen, maar je mag uiteindelijk slechts een van de twee gebruiken.

Vraag 5: hoe weet ik welke aanvullende regelingen mijn gemeente heeft?

Sommige gemeentes bieden extra stimuleringsmaatregelen voor verduurzaming van logistiek. Een voorbeeld is de Stimuleringssubsidie Ritbesparing Bouwlogitiek van Gemeente Rotterdam. Zoek op de website van jouw gemeente naar ‘subsidie’ om erachter te komen of er in jouw regio sprake is van extra voordelen.

Vraag 6: hoe dien ik succesvol een subsidieaanvraag in?

Zorg dat je ruim voor de openstelling van een subsidie aan alle voorwaarden voldoet, zodat je als een van de eersten kunt indienen. Zeker als er veel gegadigden zijn, kun je het daarop winnen. Houd dus die openstellingen (en sluitingen) goed in de gaten.

Nog twee praktische tips: je hebt voor alle aanvragen eHerkenning niveau 2+ nodig, een soort DigiD. Je kunt dit gemakkelijk aanvragen via www.eherkenning.nl/nl. En wil je gebruikmaken van de SSEB-regeling, dan heb je ook een SBI-code nodig, die je op rvo.nl kunt aanvragen.

Vraag 7: welke belastingvrijstellingen zijn er nog voor emissievrije bedrijfswagens?

Op dit moment zijn volledig elektrische auto’s vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting (mrb), belasting van personenauto’s en motorrijwielen (bpm) en krijgen ze korting op de bijtelling.

Laat het je voorrekenen

Wil je precies weten waarop je aanspraak kunt maken? Daar kan een specialist je zeker bij helpen. En wil je alle nieuwe informatie over subsidies en interessante regelingen eenvoudig tot je nemen?

Meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met onze accountmanager.
+31 88 258 38 00