‘Welke emissienormen gelden in deze omgeving?’ Dat is een vraag die vaak gesteld wordt binnen de transport & logistiek. Elektrische voertuigen maken die vraag overbodig. Maar is dat niet ontzettend duur? Willen chauffeurs het wel? En kán het wel bij zoveel onvoorspelbare ritten? Bluekens EV helpt je graag op weg naar een concurrentievoordeel, rekent je het kostenplaatje voor en adviseert je van energie tot wagens en draagvlak.
Toegankelijke voertuigen
De transportketen rond de stad heeft een ware metamorfose ondergaan de afgelopen jaren. Er wordt steeds meer aangeleverd op hubs en vanuit daar zoveel mogelijk met kleinere voertuigen de stad in gebracht. Maar ook het aantal bestellingen neemt toe.
Vanwege venstertijden en congestie is het niet altijd mogelijk om met kleinere voertuigen de stad in te gaan. In sommige gevallen biedt een (elektrische) 7,5 ton vrachtwagen dan uitkomst. Ze zijn wendbaar maar kunnen veel gewicht dragen. Daarbij zijn voor de besturing van compactere elektrische trucks een klein rijbewijs of C1-rijbewijs al voldoende. Een kritische blik op de planning is met de overweging voor compactere trucks wel een must. Kies dus het scenario dat bij je operatie past.
Altijd klaar voor vertrek
Wie onvoorspelbare ritten heeft, moet goed voorbereid zijn. Dan is elektrisch rijden geen probleem. Daarom is het belangrijk dat je een goed energieplan hebt, dat alle wagens op tijd van energie kan voorzien. Zelfs bij netcongestie is daar bijna altijd een mouw aan te passen, als je van tevoren maar goed in kaart hebt wat er precies aan energie nodig is. Denk aan energieopslag of samenwerkingen met andere bedrijven op het industrieterrein, om beschikbare energie efficiënt te verdelen. Zo kun je ervoor zorgen dat ook langere afstanden probleemloos te rijden zijn. Wanneer je voor het juiste accupakket kiest, tenminste. En als je dan toch die transitie aan het plannen bent: neem je chauffeurs mee in het proces. Gun ze een proefrit, luister naar hun feedback. Na de eerste comfortabele route zijn ze verkocht.