Brefu
Voertuigen

Brefu Funderingstechnieken kiest voor duurzaam bouwen

Breda, 25-04-2023

Bij het opknappen van oude gebouwen staat innovatief werken voorop en groeit de vraag naar duurzame inzet. Brefu Funderingstechnieken trekt die aanpak organisatie-breed, door ook het wagenpark te verduurzamen. Vanaf heden rijden de vakspecialisten zwaar bouwmaterieel naar de juiste plek in een volledig elektrische bus, waarmee zij een voortrekkersrol pakken in de bouwsector in de omgeving van Rotterdam. Dat doen ze ook ruim voor de nieuwe Nederlandse wetgeving op het gebied van duurzaamheid.

Duurzaam onderweg in de bouw

Om CO2 en stikstofuitstoot te reduceren is het ook in de bouwsector nodig om vervoersbewegingen te elektrificeren. In het klimaatakkoord staat een CO2-reductie van 7,3 megaton binnen het verkeer en vervoer. Dat is bijna een kwart van de huidige uitstoot. Ongeveer een derde van het binnenlandse transport in Nederland is bouw-gerelateerd. Om de gewenste reductie te behalen, moet het gebruik van fossiele brandstoffen worden teruggebracht. Dat ziet ook Funderingsbedrijf Brefu in en daarom gaat de organisatie langzaam over van rijden op diesel naar rijden op stroom.

Raymond Roks, directeur van Brefu: “Wij krijgen vanuit de markt steeds vaker de vraag hoe duurzaam wij werken. Wij hebben al elektrisch materieel, zoals bijvoorbeeld graafmachines en heimachines op stroom en dit willen wij nu doortrekken naar ons wagenpark. Zo kwamen we uit bij Bluekens EV, die ons hielp aan de juiste elektrische bus. Wij vervoeren allerlei bekistingsmateriaal, dat is erg zwaar en daarom is een hoge bus noodzakelijk. Ook willen wij er een trekhaak op, dat is zeldzaam voor elektrische bussen. Zo kwamen we uit bij een Maxus eDeliver 9 L3H3, de grootste uitvoering met het zwaarste accupakket (89 kwh). Je kunt deze bus vergelijken met een Mercedes Sprinter, maar dan elektrisch. We zijn enthousiast om te gaan testen en als elektrisch rijden ons bevalt zijn we van plan om meer elektrische bedrijfswagens aan te schaffen.”

Brefu Funderingstechnieken Maxus eDeliver 9

Nieuwe wetgeving

Vanaf januari 2025 worden in ongeveer 35 van de grootste gemeenten in Nederland, waaronder Rotterdam en Breda, zero-emissiezones voor stadslogistiek ingevoerd. Dit is in lijn met de afspraken uit het klimaatakkoord. Een zero-emissiezone geldt alleen voor vrachtauto’s en bestelauto’s. Of ook andere voertuigcategorieën (bijvoorbeeld taxi’s en touringcars) aan de zones worden toegevoegd, bekijkt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat nog.

Diezelfde maand wordt ook de vrijstelling voor een zakelijke bestelauto (ondernemersvrijstelling) afgeschaft. De hoogte van de belasting wordt vanaf dan bepaald door de CO2-uitstoot. Voor de inschrijving van bestelauto’s is daarmee voortaan bpm verschuldigd afhankelijk van de uitlaatgassen. De ondernemersvrijstelling geldt wel voor emissievrije auto’s. Dit maakt het een stuk onaantrekkelijker om zakelijk met een dieselvoertuig rond te rijden.

Op maat gemaakt

Wanneer organisaties starten met elektrisch rijden wordt er vaak eerst een energiescan gedaan om te kijken wat voor voertuig er nodig is en welke laadinfra er mogelijk is. Brefu had heldere wensen en bovendien rijdt de directie zelf al elektrisch en is laadinfra die ze hebben al geschikt voor de Maxus. Een energiescan was dus niet nodig. Wel is de bus helemaal naar wens en smaak ingericht. Er zit een houten inbouw in zodat het voertuig niet te veel schade oploopt als er materieel in gelegd worden en de buitenkant is helemaal in huisstijl gespoten.

Over Brefu

Brefu richt zich al meer dan 25 jaar op diverse funderingstechnieken. Sinds 2007 heeft Brefu zich sterk ontwikkeld en meer toegelegd op de markt van funderingsherstel. Het beleid wordt gekenmerkt door een persoonlijke aanpak, kwaliteit en maatwerkoplossingen. Brefu is een VCA-gecertificeerd bedrijf en lid van de NVAF.

Meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met onze accountmanager.

+31 88 258 38 00