Praktijkcase Elis Energiescan
Energie

Elis Zaandam: “De Energiescan is een sterk startpunt voor ons”

De Energiescan van Bluekens EV is een sterk startpunt voor ons

Zaandam, 13-09-2022

Is er eigenlijk budget om de overstap naar emissievrij rijden te maken? Dat is waarschijnlijk de eerste vraag die je jezelf stelt, aan het begin van zo’n belangrijke verandering. In dit artikel geven we je meer zicht op de financiële impact die deze ommezwaai betekent.

De nabije toekomst van stadslogistiek is emissievrij, dat merken steeds meer organisaties. Simpelweg omdat (gemeentelijke) opdrachtgevers emissievrije mobiliteit regelmatig als eis stellen. Ook Elis Zaandam ondervond dat. Manager distributie Robin van der Haak vertelt hoe hij samen met Bluekens EV een mobiliteitsplan opstelde en uitvoerde voor Elis Zaandam, dat inmiddels landelijk navolging krijgt.

Duurzame mobiliteit past bij strategie

Robin van der Haak: “Voor Elis is duurzaamheid een speerpunt. We doen er alles aan om de levensduur van onze producten te verlengen en verkleinen onze ecologische voetafdruk zo veel mogelijk. Hier in Zaandam verzorgen we alles rondom vloer- en bedrijfshygiëne voor onze opdrachtgevers. We maken levensduurverlenging heel concreet door onder meer dispensers te repareren en refurbishen.”

“Verduurzaming van de logistiek past goed in ons straatje. Daarbij komt dat opdrachtgevers het van ons vragen: een grote tender van Gemeente Amsterdam bracht versnelling. We schaften al vóór de gunning elektrische voertuigen aan. Voor de vervolgstappen legde ik contact met Bluekens EV, waarover ik getipt werd door onze laadbakleverancier Smartbox” aldus Robin.

Eerste stap: Energiescan

EV-specialist Mike Levens was degene met wie Robin in contact kwam en die ook betrokken bleef. Robin blikt terug op het eerste gesprek: “Ik kwam binnen met weinig kennis van elektrische voertuigen, maar wel met veel interesse in nieuwe technieken. Bij Bluekens EV vond ik de partner om een gefundeerd plan te maken waarmee Elis echt verder kan en dat ook bruikbaar blijft in de toekomst. De Energiescan die Mike adviseerde zag ik als een sterk startpunt. Ik bedoel: je kunt wel laadpalen neerzetten die passen bij de voertuigen, maar hoe weet ik of het net dat aankan en of ik wel écht laadpalen met het allergrootste vermogen nodig heb?”

Alle kaarten op tafel

De Energiescan is een combinatie van informatie binnen en buiten de meterkast, vertelt Robin. “Mike analyseerde bijvoorbeeld de energieaansluiting bij onze vestiging maar vroeg me ook om informatie over energieverbruik, routing en werkprocessen. Om zo te achterhalen hoeveel energie er ‘over’ is om voertuigen op te laden, hoeveel kilometer onze serviceverleners dagelijks afleggen en wanneer de beste tijd is voor een oplaadmoment. Dit is gevoelige informatie die ik niet zomaar met iedereen deel. Dat laat zien hoe de relatie met Bluekens EV is. We vertrouwen elkaar en spelen altijd open kaart, omdat we ervan overtuigd zijn dat dit de beste resultaten oplevert.”

Slim gebruikmaken van net-mogelijkheden

Uit de Energiescan bleek dat beperkingen op het net een factor waren om rekening mee te houden. Robin: “Zaandam is een uitdagende regio, het net is hier vrij vol. Al zijn er in de toekomst ongetwijfeld kansen om toch extra aansluitingen te bemachtigen.

Bluekens EV dacht met ons mee over een goede oplossing. We werken nu vooral met AC-laders volgens low balancing. Dat betekent dat we de oplaadtijd uitsmeren over de periode dat het energieverbruik in de rest van het pand stilligt. Dan is er genoeg ruimte én voorkomen we piekbelasting, wat kostentechnisch gunstig is. Daarnaast hebben we een DC-lader, als sneller laden onverwacht nodig is.”

Elis blijft up-to-speed met Bluekens EV

De aangelegde laadinfra biedt voor nu ruimte om drie personenauto’s en vier bedrijfsvoertuigen op te laden, maar heeft potentie om in de toekomst uit te breiden. Momenteel rijden er bij Elis Zaandam drie elektrische personenauto’s en dit zal worden uitgebreid naar vier personenauto’s en dertien bedrijfsvoertuigen.

Robin: “Er valt een hoop data te verzamelen en die gaan we samen monitoren. Blijkt bijvoorbeeld dat wagens regelmatig onzorgvuldig worden aangekoppeld, dan kunnen we overwegen trainingen te organiseren. Sowieso krijgen onze collega’s alle ruimte om te wennen aan deze mobiliteitsovergang. We doen er alles aan om te laten zien dat dit voor hen alleen maar voordelen heeft. Om maar iets te noemen: tijd maken om te gaan tanken is nooit meer een ergernis.”

“Uiteindelijk willen we toe naar een compleet elektrisch wagenpark dat altijd up-to-speed is. Om het einddoel te bereiken moet de netaansluiting worden uitgebreid van 55 kVA naar 105 kVA. Op de andere Nederlandse vestigingen van Elis worden nu ook Energiescans uitgevoerd als basis voor een toekomstbestendig wagenpark. Er is nog genoeg werk aan de winkel, maar ik ben blij met de eerste stap.”

Meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met onze accountmanager.

+31 88 258 38 00