Wie overstapt naar een elektrische vloot zet daarmee de deur naar de toekomst wagenwijd open. Maar laten we eerlijk zijn: zo’n wagenpark hebben is één ding. Er alles uithalen wat erin zit is een tweede. Hoe maak je die overstap nou op een manier waarvan iedereen enthousiast wordt en hoe zorg je ervoor dat alles altijd perfect werkt? Goeie vraag, het antwoord lees je hier.
Is een emissievrij wagenpark echt zo anders dan een dieselwagenpark? Zeker. De werkwijze is heel anders. Ineens beheer je de ‘brandstof’ op eigen terrein. Dat is de crux. Als je die laadinfra op orde hebt en je chauffeurs weten hoe ze met het nieuwe materieel moeten werken, ben je al een heel eind. Hieronder delen we vier inzichten die je helpen om dat voor elkaar te krijgen en een goede overstap naar elektrische bedrijfswagens te maken.
Bedenk aan welke voorwaarden je laadinfra moet voldoen
Juist omdat de laadinfra zo’n verandering meebrengt, is het belangrijk om daar te beginnen. Dat is een van de voorwaarden voor een soepele overstap. Informatie die je zoal nodig hebt om de juiste keuzes te maken:
- Hoe steekt de logistiek van je organisatie in elkaar?
- Wat is precies de dagelijkse planning en hoeveel energie is daarvoor nodig?
- Welke accu hebben de wagens nodig om de werkzaamheden te doen?
Als je minimaal dit alles inzichtelijk hebt, kun je in kaart brengen hoe je de energie voor de laadinfra gaat regelen. En pas als je daar een goede oplossing voor hebt, kan de laadinfra ook daadwerkelijk besteld worden.
Maak een slim plan voor de energievoorziening
Energie lijkt vaak een bottleneck. Maar er zijn altijd manieren om dit te verhelpen. Smart charging kan bijvoorbeeld een goede oplossing zijn om de beschikbare energie op je locatie goed te verdelen over de dag. Zo kun je vaak meer voertuigen laden, al is het verspreid over langere tijd. Wanneer de netaansluiting uitgebreid moet worden, kan daar best een jaar overheen gaan. Tijdig aanvragen is dus onze tip. Want dan kun je bij een eventuele afwijzing van je aanvraag nog zoeken naar alternatieven, zoals een collectief met andere bedrijven starten of zonnepanelen met opslag aanleggen.
Kies niet standaard voor de ‘grootste accu’
We noemden het net al, de accu s van de wagens. De branche waarin de organisatie zich begeeft, maakt nogal uit voor de accukeuze. Welke actieradius moeten de wagens hebben, hoe groot moet het laadvermogen zijn? Misschien wuif je die vragen weg en denk je: als ik de grootste accu neem, zit ik safe. Dat kun je beter niet doen. Want hoe groter het accupakket is, hoe meer gewicht. Dat heeft invloed op je laadvermogen: je kunt minder kilo’s meenemen als je een zwaardere accu hebt. Zo’n kostbaar groot accupakket is dus niet altijd de beste optie.
Gun je chauffeurs een ‘proefrit’
Elektrisch rijdt anders. Als je een dieseltruck of -busje gewend bent, is de power van een elektrische variant nogal verrassend. Daarom is het belangrijk om je chauffeurs niet van de ene op de andere dag de weg op te sturen met een emissievrije bedrijfswagen, maar hen eerst een begeleide kennismakingrit te laten maken. Met een expert als bijrijder die alles over het voertuig kan vertellen en weet hoe je die het beste rijdt.
Tuurlijk, het is ‘alleen gas geven’, maar er zit dan direct veel kracht achter. Daar moet je wel op berekend zijn. Daarnaast is het zo dat je door een bepaalde manier van rijden energie kunt terugwinnen bij emissievrije voertuigen. Hoe dit precies werkt, verschilt per voertuig. Dit alles wil je van tevoren met je chauffeurs delen. Zo maak je hen gelijk enthousiast voor de verandering.
Houd een oogje in het zeil
De chauffeurs brengen de wagens na hun dienst terug in de hub, om vervolgens huiswaarts te gaan. Net als anders. Met dit verschil: bij een diesel hoef je verder nergens naar om te kijken. Tanken kan de volgende dag ook. Maar als een emissievrij voertuig niet op de juiste manier op de laadinfra aangesloten wordt, komt ‘ie de volgende dag niet ver.
Laadkabels laten slingeren, los buiten laten liggen: wil je allemaal niet. Aan hubmanagers de taak om een oogje in het zeil te houden en mensen aan te spreken als de zaken er niet netjes bijliggen. Ook weer een voorbeeld van hoe emissievrij rijden om een andere denk- en werkwijze vraagt. Een tip daarvoor is om in fases over te stappen op emissievrij, met een aantal voertuigen. Zodat je die nieuwe aanpak geleidelijk goed in de vingers krijgt.
Overal aan gedacht?
Een soepele overgang zit ‘m dus in goede voorbereiding en in de dingen op een andere manier gaan zien. Sommige daarvan liggen voor de hand, maar vaker liggen ze dat niet, juist door die jarenlange ervaring met een ander soort wagenpark. Laat eens een specialist met je meedenken, dan weet je zeker dat aan alles gedacht is.