Banner elektrisch wagenpark
Vragen staat (emissie)vrij

Is fleetmanagement voor een elektrisch wagenpark echt zo anders?

Home delivery maakt op grote schaal de overstap naar emissievrije voertuigen voor stadslogistiek. Logisch, want zero emissie-zones liggen in het verschiet. Maar zo’n elektrische vloot brengt een heel nieuwe mindset met zich mee. Denk alleen al aan de ‘brandstof’: ineens beheer je dat op eigen terrein. Welke veranderingen kun je precies verwachten als fleetmanager, is het echt zo anders en hoe doe je er je voordeel mee?

Fleetmanagement begint eigenlijk al als er nog geen voertuig te bekennen is. Je wilt al daarvóór de juiste voorwaarden scheppen om het wagenpark straks uitstekend te beheren. Op zo’n manier dat de voertuigen naadloos aansluiten bij de operatie. De bottleneck lijkt vaak energie, want zonder goed geladen accu rijdt er niets. Maar als je hier van tevoren goed induikt, is daar altijd een mouw aan te passen. Bij die energie zit ook de hoogste urgentie, dat is de start van een soepele overstap. Hierover deelden we onze inzichten in een eerder artikel.

Verschil 1: het kostenplaatje ziet er anders uit

Een belangrijk verschil zit in het kostenplaatje. Je hebt niet langer te maken met dieselprijzen. In plaats daarvan kun je het heft in eigen hand nemen, door je energievoorziening handig te regelen. Energie opwekken en opslaan, bijvoorbeeld. Zeker, dat is in het begin een flinke kostenpost, met name als het om de aanschaf van de ‘hardware’ gaat. Maar op langere termijn kan het juist kosten besparen. Ook zijn de aanschafkosten van elektrische voertuigen anders en je kunt besluiten van subsidies en regelingen gebruik te maken.

En wat te denken van uptime. Hoe hoger, hoe minder het kost. Dat is inderdaad niet anders dan bij een dieselwagenpark. Maar de invloed die je hebt op de uptime is wel anders. Je moet bijvoorbeeld specialistische kennis hebben om eerste hulp te verlenen bij pech onderweg. Heb je die niet, dan verlaag je de uptime direct. Daar zijn net als bij een dieselwagenpark maandelijks kosten aan verbonden, maar die kunnen bij een elektrisch wagenpark met de juiste monitoring perfect afgestemd worden op de daadwerkelijke kosten. Tenminste, zo doet Bluekens EV dat. Al deze punten en meer behandelen we uitgebreid in het artikel ‘Wat kost de overstap naar een elektrisch bedrijfswagenpark?’.

Verschil 2: slim omgaan met energiedoor datagedreven inzichten

Bij een dieselwagenpark zijn je chauffeurs gewend om op elk moment van de dag naar de pomp te kunnen rijden. Bij een elektrische wagen is dat anders. En daar kun je heel wat voordelen uithalen. Je kunt namelijk de laadinfra zo inregelen dat een aangekoppelde wagen op het gunstigste moment laadt. Zoals de dure piekmomenten ‘s ochtends en ‘s avonds te vermijden of juíst tussen shifts op rap tempo laden. En je afvragen wanneer je opgewekte zonne-energie precies wilt inzetten. Door over dit soort dingen na te denken, kun je ineens veel efficiënter gebruikmaken van de ‘brandstof’ die je hebt. Bij Bluekens EV monitoren en optimaliseren we dit, dat is een continu proces.

Verschil 3: een elektrische vloot vraagt om ander rijgedrag

Denk alleen al aan de rijervaring in een elektrische wagen. Die is anders. Veiligheid is voor veel bedrijven een belangrijke waarde en die moet ook gewaarborgd zijn in een elektrische wagen, waarin je direct het totale vermogen beschikbaar hebt en dus razendsnel kunt optrekken. Ook schadelast speelt hier een rol. Zijn chauffeurs niet voldoende geïnstrueerd, dan bestaat het risico dat ze meer schades rijden door het onverwacht snel wegrijden.

Dan zijn er nog andere dingen waar chauffeurs rekening mee moeten houden. In een emissievrije voertuig kun je bijvoorbeeld regeneratief remmen, dan optimaliseer je het verbruik van de wagen. Iets vergelijkbaars geldt voor de juiste omgang met verwarming in de wagen: als je bij het opstarten de ruimte behaaglijk maakt en daarna de kachel lager zet, scheelt dat veel energie. Om die veranderingen goed over te brengen, is het belangrijk om chauffeurs uitgebreid te instrueren. Begeleid iedereen bij de eerste kilometers. Dit alles draagt bij aan een soepele overstap.

Verschil 4: je moet mensen op andere gedachten brengen

Los van de praktische gedragsaanpassingen die je van de chauffeurs vraagt, is het ook belangrijk dat er iets in hun mindset verandert. De wil en motivatie om elektrisch te rijden zijn essentieel, anders pakken chauffeurs in de transitiefase alsnog liever de dieselauto. En dat is best begrijpelijk. Zolang in hun beleving dieselwagens de norm zijn, zal er weerstand zijn.

Daarom is het slim om hen te informeren over de voordelen van emissievrij rijden, zodat zij enthousiast worden over deze vernieuwing en het zien als een verbetering. Dat is dus heel anders dan wanneer je een nieuw dieselwagenpark voor de deur zou parkeren, waar iedereen aan gewend is. Je wilt energie steken in een andere gedachtegang. Want die wagens zijn zo’n belangrijk onderdeel van het werk, een te abrupte omschakeling zou hun plezier in het werk verminderen.

Verschil 5: meer werk aan de winkel voor de hubmanager

Een elektrisch wagenpark op gang brengen en houden heeft nogal wat voeten in de aarde voor een hubmanager. De gebruikelijke opdrachtverstrekking, reparaties goedkeuren, kostencontrole en periodieke rapportages worden nog aangevuld met het beheer van kundige leveranciers voor reparatie en onderhoud van de emissievrije bedrijfswagens. Daarvoor heb je nieuwe contacten nodig, die niet direct de elektrische wagens afslepen bij pech. Want dat is wat er vaak gebeurt, terwijl het onnodig (en onhandig) is.

Daarnaast moet je de collega’s ook nog eens zorgvuldig meenemen in de hele transitie en hen van de juiste instructies voorzien. En dan is het belangrijkste nog niet genoemd: de benodigde kennis is anders. Het is essentieel om verstand te hebben van energie. Want dat is toch de motor van het wagenpark. Daarom is het waarschijnlijk gewenst om wat helpende handen erbij te hebben.

Is echt goed EV-fleetmanagement wel haalbaar?

Je zou bijna denken dat het onmogelijk is om de elektrische vloot goed te managen. Maar het tegendeel is waar. Als je de basis op orde hebt, ben je een heel eind. Houd vooral voor ogen hoeveel slim fleetmanagement je oplevert: verhoogde inzetbaarheid van je voertuigen, efficiëntere hubs, blije chauffeurs, een mooie kostenbesparing en natuurlijk de beperking of zelfs volledige eliminatie van CO2-uitstoot. Je wilt kortom emissievrij-specialisten je fleetmanagement laten doen, dan is echt goed management absoluut haalbaar. En is de uptime van het wagenpark gegarandeerd.

Laat je bijpraten door een kenner

We stonden bij punt 5 al stil bij de kennis en vaardigheden die nodig zijn om een emissievrij bedrijfswagenpark op de rit te houden. Daar bleek dat management-skills slechts een van de componenten is. Inhoudelijke kennis van energie en elektrische voertuigen zijn essentieel. Laat je eens bijpraten door een expert op deze vlakken, voor een vliegende start van emissievrije-fleetmanagement.

Meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met onze accountmanager.

+31 88 258 38 00