Fleet
Blog

Dit kun je verwachten in 2024 voor de verduurzaming van bedrijfswagens

2024 staat voor de deur. Wat kun je verwachten rondom de verduurzaming en elektrificatie van je bedrijfswagenpark? Welke financiële voordelen kun je gebruiken en met welke wijzigingen moet je rekening houden? We hebben de belangrijkste onderwerpen voor je uitgelicht in dit artikel.

Wijzigingen in bpm en mrb

Over de aanschafbelasting schreven we al eerder. Kort samengevat: emissievrije (bedrijfs-)wagens blijven tot en met 2024 vrijgesteld van bpm. Per 2025 stopt de ondernemersvrijstelling op dieselvoertuigen. Koop je dan een diesel, dan betaal je een extra bedrag op basis van de Co2-uitstoot. Daarmee worden emissievrije voertuigen financieel aantrekkelijker. Nu we in de overgangsfase zitten, kun je alvast ervaring opdoen met emissievrij rijden. Dat maakt de transitie wat geleidelijker én zorgt ervoor dat je straks niet met leveringsproblemen geconfronteerd wordt.

Subsidies in 2024

Veel groene regelingen en subsidies krijgen in 2024 een vervolg, werd met Prinsjesdag duidelijk. Maak er gebruik van om je duurzame wagenpark te verwezenlijken!

In onze vooruitblik op Prinsjesdag stipten we al aan dat SEBA en AanZET in 2024 opnieuw beschikbaar komen. En lieten we zien hoe je je kansen vergroot op een succesvolle aanvraag hiervan. In ons artikel over subsidie op elektrische bedrijfswagens diepen we dit onderwerp nog verder uit.

De Energie Investeringsaftrek en Milieu Investeringsaftrek lopen tot en met 2028 en de budgetten zijn met respectievelijk 50 mln euro en 2 mln euro verhoogd. Voor de EIA geldt dat het aftrekpercentage van 45,5 naar 40 procent gaat. De VAMIL wordt ook verlengd. Verder zijn de ISDE en SDE++ in 2024 weer aan te vragen voor verduurzaming en de productie van duurzame energie.

Zero-emissiezones

Tussen 2025 en 2027 komen er in minimaal 29 steden ZE-zones voor logistiek in de binnenstad. Deze zijn inmiddels bekend: Almere Alphen a/d Rijn, Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, Assen, Delft, Den Haag, Deventer, Dordrecht, Ede, Eindhoven, Enschede, Gouda, Groningen, Haarlem, Hilversum, ’s Hertogenbosch, Hoorn, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Schiphol, Tilburg, Utrecht, Zaanstad en Zwolle. Hier komen er nog een aantal bij. Op opwegnaarzes.nl/bedrijven vind je alle informatie hierover.

Vrijstelling rijbewijs B

In zijn artikel ‘Wie E zegt, moet ook B zeggen’ kaartte Gert-Jan het al aan: rijbewijs B is toe aan een verruiming. Er is nu sprake van dat je met dit rijbewijs straks definitief in elektrische bedrijfswagens tot 4.250 kg mag rijden. Helaas is de wetgeving nog niet klaar en is op dit moment (begin november 2023) onduidelijk of deze tijdelijke regeling daadwerkelijk de standaard wordt.

Nieuwe General Safety Regulations

Per 7 juli 2024 moeten autofabrikanten voldoen aan extra veiligheidsmaatregelen. Dit betekent dat af-fabriekvoertuigen wijzigingen moeten ondergaan. Het zou daardoor kunnen dat er tegen die tijd leveringsproblemen ontstaan. Goed om daarop voorbereid te zijn en te informeren bij je leveranciers.

Laat je de weg wijzen

Het is veel om bij te houden, dat zien wij ook. Maar onze specialisten zijn er dag in dag uit mee bezig, zij wijzen je graag de weg naar het emissievrije wagenpark van je dromen. Plan eens een kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs, dat geeft je ongetwijfeld positieve energie voor 2024.

Meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met onze accountmanager.

+31 88 258 38 00