Veel ondernemers spelen met het idee om de transitie naar emissievrij rijden te maken. Maar wie het nieuws daarover maar enigszins bijhoudt, ziet en hoort dat energie een heet hangijzer is. En laat dat nou net de brandstof van je nieuwe bedrijfswagenpark zijn. Gelukkig kun je in veel gevallen toch écht overstappen, als je maar zorgt dat je een goed energieplan hebt. In dit kennisartikel zetten we de mogelijkheden op een rij.
Mike Levens, Technical Engineer Energy & Vehicles bij Bluekens EV weet als geen ander wat belangrijk is als je een nieuwe start maakt met een emissievrij wagenpark. Hij deelt zijn 5 tips om slim met beschikbare energie om te gaan.
Voertuigen bestellen? Maak eerst een laadstrategie en accuplan
Waarom beginnen we dit artikel met energie, het gaat toch om voertuigen? Laten we die gedachte snel uit de weg ruimen. Bij emissievrij rijden denk je al gauw aan voertuigen. Maar die rijden pas naar wens met voldoende brandstof: energie. Anders dan bij diesel, heb je de kosten hiervan voor een deel zelf in de hand. Daarom is het belangrijk om te beginnen met een slimme laadstrategie, die is afgestemd op onder meer de volgende punten:
- Hoeveel energie verbruik je voor de dagelijkse operatie?
- Hoeveel energie is nodig voor je logistieke processen?
- Wat voor invloed hebben je toekomstplannen straks op je energieverbruik?
- Welke kansen zijn er voor verduurzaming op deze en andere vlakken?
Leg dit naast de energie die beschikbaar is, dan weet je welke ruimte er is voor een emissievrij wagenpark. Lijkt er te weinig ruimte? Dan kun je het tiplijstje van Mike dat hierna volgt gebruiken.
De volgende stap is om te onderzoeken welke accu er precies nodig is voor wat je wagens dagelijks moeten kunnen rijden. En let op: voor de zekerheid de grootste accu kiezen, is echt niet altijd de beste keuze. Pas als je hier een duidelijk een passend beeld van hebt, kun je passende laadinfra bestellen en vervolgens (als allerlaatste dus) de wagens.
Goed, door naar de 5 tips van Mike.
1. Verzwaring van het elektriciteitsnet
Een zwaardere aansluiting aanvragen is de meest voor de hand liggende optie als het energienet vol is en je toch emissievrij wilt rijden. Alleen: dat kost nogal wat tijd, door onder meer personeels- en materiaaltekorten. Waardoor je weer langer moet wachten tot je de laadinfra en voertuigen kunt bestellen. Daarbij komt dat dit niet áltijd een mogelijkheid blijkt. Als je wat meer tempo achter de transitie wilt zetten, kun je de volgende oplossingen voor netcongestie overwegen.
2. Energie opslaan in batterijen
Stel dat je chauffeurs alleen overdag onderweg zijn. Dan wil je ‘s nachts de wagens laden, zodat ze de volgende ochtend rijklaar zijn. Overdag laden is dan niet nodig. Dat betekent dat je overdag waarschijnlijk heel wat energie over hebt omdat je de energieaansluiting dan niet volledig benut. Daarvan kun je gebruikmaken door het op te slaan in een batterij, zodat je er de nacht erop je wagens mee kunt laden. Je kunt ook energie uit zonnepanelen opslaan in die batterij.
Een tip: je kunt voor de opslag van ‘overtollige’ energie subsidie aanvragen via de EIA. Je leest meer over mogelijke subsidies voor een emissievrij bedrijfswagenpark in ons kennisartikel over dit onderwerp.
3. Kies voor smart charging
Slim laden, wat is dat precies? Het betekent dat je de beschikbare energie op je locatie goed verdeelt over de dag. Zo kun je vaak meer voertuigen laden dan wanneer je alles op één moment zou doen. Als je weet waar de piek- en dalmomenten in energieverbruik zitten en dit over de rittenplanning legt, kun je daar het laadproces op aanpassen. Dit werkt dus vooral goed wanneer je wagens verspreid over de dag rijden of meer dan acht uur stilstaan.
Het kan lastig uitkienen zijn hoe je nu precies die verdeling optimaal krijgt. Daarom ontwikkelt Bluekens EV met aanbieder van software-as-a-service JIBE Company een platform voor de optimalisatie van zakelijke laadinfrastructuur. Dit platform maakt het beheer van het laadnetwerk eenvoudiger en geeft mogelijkheden om realtime aan de knoppen te draaien.
4. Maak een connectie met de buren
Ieder bedrijf heeft energie nodig, maar niet allemaal op hetzelfde moment. Van dit gegeven kun je slim gebruikmaken als je op piekmoment tekort komt. Benut elkaars energienet en maak een digitale koppeling tussen beide bedrijven. Met zo’n energiehub kun je de beschikbare energie in de buurt slim verdelen en help je elkaar verder in de energietransitie.
Een voorbeeld van zo’n hub is het Schiphol Trade Park, een groot bedrijventerrein dat te maken heeft met netcongestie, maar waar de stroom door een samenwerkingsverband nu goed verdeeld wordt. Hiervoor maakten zij gebruik van de DEI+-subsidie. Bekijk de video om te zien hoe het precies werkt.
Dit voorbeeld is dan wel groot, maar het kan al beginnen met twee bedrijven. Bluekens EV kan je helpen de verschillende partijen (je bedrijf, techniek, productleveranciers en netbeheerder) bij elkaar te brengen.
5. Vraag je netbeheerder om reservestroom
Tot slot nog een tip waarvoor je direct bij je netbeheerder kunt aankloppen. Die heeft namelijk een voorziening die ‘ongegarandeerde netaansluiting’ of ‘non-firm capaciteit’ heet en het mogelijk maakt om reservestroom op te nemen. Wanneer je zo’n aansluiting aanvraagt, kun je extra vermogen gebruiken op dalmomenten, als andere partijen minder verbruiken. Die reservestroom kun je dan inzetten voor je laadinfra.
Zie je mogelijkheden?
Ze zijn er echt genoeg, gelukkig. Als je precies wilt weten welke mogelijkheden voor jouw bedrijfsvoering het gunstigst zijn, kun je het beste een specialist inschakelen. Die kan het je nauwkeurig voorrekenen en een plan maken waarmee je vooruit kunt.