Zero Emissie Centrum
Nieuws

Bluekens EV maakt de weg vrij voor emissievrije stadslogistiek

Breda, 5-4-2022

Emissievrije stadslogistiek raakt in een stroomversnelling. De tijd van kleine beetjes doen is voorbij. Het aantal pakket- en maaltijdbezorgingen stijgt, net als de brandstof en energieprijzen. Daarnaast voeren bijna alle grote steden zero emissie zones in en treedt er steeds vaker congestie in het energienet op. Bedrijven in Nederland staan voor de keuze: nu beginnen met verduurzamen, of wachten tot het wettelijk moet. Bluekens EV wil de weg naar emissievrije stadslogistiek positief, overzichtelijk en geslaagd maken en heeft daarom een methode ontwikkeld waarmee ondernemers dit kunnen doen.

Gert-Jan Jonker, Bluekens EV: “Vervoer zoals wij het nu kennen brengt voor steeds meer bedrijven de nodige uitdagingen met zich mee. Dat komt niet alleen door de zero emissie doelen van steden, maar ook door veranderend consumentengedrag, wat tot een sterke toename van het aantal bezorgingen leidt. Tegelijk zorgen bedrijfswagens voor meer drukte op de weg en toenemende druk op de verkeersveiligheid. Om dit te hervormen hebben wij een 360º methode ontwikkeld.”

Er moet meer gebeuren in minder tijd

Emissievrije stadslogistiek is geen must meer, maar een noodzaak. Steeds meer steden voeren milieuzones in, op weg naar volledig emissievrije stadscentra. Aanleiding hiervoor is het Europese plan voor CO2-reductie om klimaatverandering tegen te gaan. In 2030 moet de uitstoot van CO2 in heel Europa 55% lager zijn dan in 1990. Gezien de huidige ontwikkeling richting dat doel moet er in minder tijd meer gebeuren.

In Nederland gaan 30 tot 40 gemeenten in 2025 zero emissie zones invoeren. Alleen nul-emissie vracht- en bestelauto’s mogen dan deze plekken binnenrijden. Dit dwingt ondernemers een andere aanpak te kiezen.

Gert-Jan Jonker, Bluekens EV: “Om toekomstbestendig te worden, is meer nodig dan alleen slimme, voornamelijk elektrische voertuigen. Onze steden hebben te maken met complexe uitdagingen. Ook bij organisaties en bedrijven in de logistieke sector groeit de behoefte aan inzicht. In wat het betekent om stadslogistiek écht toekomstbestendig te maken. En wat er allemaal bij de stap naar emissievrij komt kijken. Waar liggen de kansen en prioriteiten en wat moet er eerst gebeuren?”

Uitstootvrij bezorgen

Met de 360º aanpak kunnen organisaties een emissievrij ecosysteem creëren, waarmee zij overal in Nederland uitstootvrij kunnen leveren. Wanneer je op het juiste moment een investering in duurzame en kostenverlagende voertuigen doet kan dat een directe besparing van honderden tonnen CO2 en stikstof opleveren, wat bijdraagt aan een betere luchtkwaliteit. Dat maakt steden schoner en stadslogistiek veiliger, efficiënter en intelligenter. Nu en in de toekomst.

Meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met onze accountmanager.

+31 88 258 38 00