Breda, 25-11-2021
Op steeds meer plaatsen in Nederland werkt het in je voordeel om emissievrij te rijden. Veel bedrijven willen, of moeten, met hun wagenpark de transitie naar zero emissie maken, maar weten niet goed waar te beginnen. Daarom stellen ze het uit of slaan uit onwetendheid stappen over in het proces.
Er komen ieder jaar nieuwe milieu- en zero emissie zones bij in de grote steden, enkele daarvan voeren zelfs ook nog extra gewichtsbeperkingen in. Congestie en luchtvervuiling nemen toe, mede veroorzaakt door de snelle groei van steden en bijvoorbeeld het toenemende aantal online aankopen. Deze veranderingen vragen om enorme stappen op het gebied van elektrische logistiek in Nederland.
Gert-Jan Jonker, Bluekens EV: “Je kunt beter tijdig beginnen met het opbouwen van EV-ervaring voor je bedrijf, dan pas starten wanneer het écht moet. Zo kun je mede anticiperen op gebruikerservaringen om de logistieke operatie te verbeteren.”
Valkuilen EV-wagenpark
Het lijkt allemaal vrij eenvoudig. Je koopt een EV-voertuig en daar ga je meer rijden. Je stopt een stekker in het stopcontact om hem op te laden en de wagen rijdt vervolgens als een zonnetje. Maar zo eenvoudig is het niet.
Er komen regelmatig situaties voor waarbij een nieuw elektrisch voertuig aan de lader wordt gezet en dat de wagen ’s morgens niet opgeladen is. Dit kan diverse oorzaken hebben. Er kan bijvoorbeeld onvoldoende stroom op het elektriciteitsnet beschikbaar zijn. Of de laadpaal kan niet communiceren met de software van het voertuig. Vaak worden de aanschaf van laadinfra en van het voertuig los van elkaar bekeken. Het voertuig wordt vaak aangeschaft door bijvoorbeeld een fleetmanager, maar laadinfrastructuur door de facilitair manager. De laadinfrastructuur wordt dan makkelijk gezien als onderdeel van de locatie en niet als een zeer belangrijk onderdeel voor het goed laten verlopen van de logistieke operatie.
Daarnaast rijdt een elektrische bedrijfswagen anders en heeft een bestuurder een grote rol bij het optimaal gebruik van het voertuig en het slagen van de transitie naar elektrisch. Voor een goede start zijn bestuurders al in het voortraject betrokken, om feedback te geven over het voertuig vanuit de operatie en betrokkenheid te creëren. Daarnaast volgen bestuurders eerst een korte introductietraining om bijvoorbeeld gewend te raken aan tussentijds laden, als dat nodig is.
Goed voorbereid op een elektrisch wagenpark
Advies van een expert is key. Ga opzoek naar een bedrijf dat EV-ervaring heeft en laat die meekijken en een energiescan doen. Begin tijdig, want als er bijvoorbeeld uitbreiding op de netaansluiting nodig is, kan dat maanden duren. Geef chauffeurs een goede introductie bij aanvang. Elektrisch rijden kan heel efficiënt, maar daar is wel ervaring voor nodig.
Goede praktijkvoorbeelden
Er zijn in Nederland een paar bedrijven die succesvol zijn begonnen met de stap naar een EV-wagenpark. Top Delivery Services (TDS) bezorgt IKEA bestellingen aan huis met duurzame trucks. Hiermee dragen zij bij aan de duurzame eisen van hun Zweedse opdrachtgever. HAVI Logistics bevoorraad McDonalds in Utrecht met een lichtgewicht EV-truck met een koel-vriescombinatie. Red je Pakketje is inmiddels de allereerste volledig fossielvrije bezorgdienst van Nederland.